Øl-braiserede svinekæber med kartoffelmos

Valnødde gateau
14. januar 2022
Krokant is tilsmagt med mørk rom
14. januar 2022
Efterår og simremad hører uløseligt sammen. Kombinér med lækre efterårsingredienser som græskar og grønkål, og du har den perfekte efterårsmenu
Øl-braiserede svinekæber med kartoffelmos

Øl-braiserede svinekæber med kartoffelmos

maria
kuverter
4 personer

Udstyr

Ingredienser

  • Øl-braiserede svinekæber

  • 2 kg svinekæber

  • Lidt olie

  • 1 løg

  • 3 fed hvidløg

  • 2 gulerødder

  • Tørret timian, rosmarin, laurbærblad

  • 1 bouillonterning + 0,5 liter vand

  • 1 mørk øl (evt. porter)

  • Maizena

  • 0,2 liter fløde

  • Grov kartoffelmos m. bagt hvidløg

  • 2 kg kartofler

  • 200 g smør

  • 2-3 solo hvidløg eller 6-9 almindelige hvidløgsfed

  • Sauté af grønkål, pære, bacon og citron

  • 100 g frisk grønkål (babygrønkål kan også bruges)

  • 2 pærer

  • 100 g bacon i tern

  • Skallen af ½ citron

  • Syltede butternut squash

  • 2 stk. butternut squash (eller hokaido græskar)

  • 1 liter eddike

  • 1 kg sukker

  • 2 tsk tørrede chiliflager

  • 2 tsk koriander (hele korn)

  • 1 vaniljestang

  • 2 stjerneanis

Instruktion

1

Øl-braiserede svinekæber

Befri kæberne for sener, brun dem af i lidt olie og krydr godt med salt og peber. Læg dem i en gryde med hakket løg, hvidløg, groft skårne gulerødder og krydderier. Tilsæt øl, vand og bouillonterning. Kog kæberne op, og sku derefter ned for blusset. Lad kæberne simre i 3 timer under låg, til de er helt møre.

Tag kæber og grønsager op. Kog lagen lidt ned, jævn saucen med maizena, tilsæt fløde og smag til med salt og peber. Sigt saucen og lun kæberne op i saucen, server med grov kartoffelmos.
2

Grov kartoffelmos med bagt hvidløg

Skræl kartoflerne og kog dem møre i vand. Skær bunden af hvidløgene og stænk dem med lidt god olie. Bag dem i ovnen ca. 15 minutter. Pil herefter skallerne af; hvidløget er nu klar til at blive hakket. Mos kartoflerne med et piskeris sammen med klatter af smør. Det er vigtigt, at mosen stadig er lidt grov. Smag til med bagte hakkede hvidløg, salt og peber.

Tip! Når du bager hvidløg, går den skarpe smag af hvidløg over til at være mere nøddeagtig – en super god måde at krydre mosen på, så den lige får et tvist
3

Sauté af grønkål, pære, bacon og citron

Skyl grønkålen flere gange i rent vand, indtil der ikke længere kommer jord i vandet. Hak grønkålen med en kniv. Skær pærer i tynde både.

Steg bacon på en stegepande, indtil det er gyldent og sprødt, tilsæt pærebåde og grønkål – rist så det lige får varmen – ikke mere. Riv skrællen af en halv citron henover sautéen, og smag til med salt og peber.
4

Syltede butternut squash

Skræl butternut squash/græskar, skær dem over og tag kernerne ud med en ske. Skær dem i tynde mundrette stykker. Kog eddikelagen op med krydderier. Når lagen er på kogepunktet, tilsætter du butternut squash og giver dem et hurtigt opkog.

Det er vigtigt at de ikke kommer til at stå og koge ud, for de er superlækre, når de stadig er lidt sprøde. Hæld squashene i en beholder, tilsæt konservering (Atamon), hvis ikke de skal spises inden for tre uger, og sæt dem på køl. Pas på, de er stærkt vanedannende!

Tip! Har du lyst til at give syltede squash som værtindegave, så er det altid en god ide at tilsætte atamon, så du sikrer holdbarheden

Maria Mosekjær
Maria Mosekjær
Jeg brænder for at lave mad og blive ved med at udvikle nye retter. Der er i dag mange måder at lave mad på - min filosofi er, at god mad er lavet fra bunden af friske råvarer. Opbygningen af Maria's Deli har været en god rejse, og jeg lærer hele tiden noget nyt, både om mad, ledelse og det at drive forretning.