Valnødde gateau

Andesylte med havtornsennep, syltede rødbeder og sennepskorn
14. januar 2022
Øl-braiserede svinekæber med kartoffelmos
14. januar 2022
Valnødde gateau

Valnødde gateau

maria
kuverter
8-10 personer

Udstyr

Ingredienser

  • Bunden

  • 200 g smør

  • 250 g sukker

  • 4 æg

  • 100 g valnødder

  • 75 g chokolade

  • 250 g mel

  • 1 tsk bagepulver

  • Creme anglaise

  • 300 g nougat

  • 4-5 blade Husblas

  • 125 g fløde

  • 125 g mælk

  • 1 spsk flormelis

  • 1 stang vanilje

  • 60 g æggeblommer

  • 250 g fløde, letpisket

  • 100 g valnødder

  • Lidt cognac

  • 1 tsk bagepulver

  • Cognac sukkerlage

  • 100 g sukker

  • 0,5 dl vand

  • ½ dl cognac

  • Vanilje parfait

  • 6 pasteuriserede æggeblommer

  • ½ liter fløde

  • 1 stang vanilje

  • 200 g flormelis

  • Romsyltede blommer

  • 4 blommer

  • 100 g sukker

  • 1 dl vand

  • 1 dl rom

Instruktion

1

Bunden

Rør smør og sukker sammen, og tilsæt æggene et ad gangen. Hak valnødder og chokolade og vend det i. Sigt mel og bagepulver og rør det i. Fordel dejen i en smurt springform og bag i 40-45 minutter ved 170 grader til den er bagt færdig; tjek med en strikkepind eller lignende.
2

Creme anglaise

Kog mælk, flormelis og vanilje op i en gryde. Pisk æggeblommer og fløde sammen og tilsæt det i gryden. Pisk indtil cremen er cirka 80 grader. Smelt nougaten i den varme creme og derefter udblødt husblas. Køl ned til 30 grader. Vend den let piskede fløde, nødder og lidt cognac i.
3

Cognac sukkerlage

Kog vand og sukker op. Sluk for varmen og tilsæt cognac.
4

Gør kagen færdig

Når kagen er helt afkølet, skærer du den i to, stænker den med lidt cognacsukkerlage og lægger den sammen med cremen, så der er creme i midten og på toppen. Sæt kagen på køl, evt. til dagen efter, så cremen får mulighed for rigtig at sætte sig.
5

Vanilje parfait (6 personer)

Flæk vaniljestang på langs og skrab vaniljekornene ud. Pisk æggeblommer, flormelis og vaniljekorn til det er næsten helt hvidt og meget tykt. Pisk fløden let og vend den i æggesnapsen. Kom cremen i bøtte eller serveringsglas, alt efter hvad du ønsker – og sæt på frost, lad den gerne stå til dagen efter. (Kan også laves 1-2 uger i forvejen, hvis det passer bedre i planerne).
6

Romsyltede blommer

Skær blommerne i store både (uden stenen). Kog sukker og vand op, sluk for varmen og tilsæt rom. Hæld lagen hen over blommerne, mens den er lun. Opbevar blommerne i en bøtte med tætsluttende låg. Tip! Hvis du vil være sikker på, at blommerne kan holde sig hele vinteren, kan du tilsætte Atamon. Lav dem gerne mindst en uges tid, før de skal bruges. Hvis du er lidt sent ude, kan du forsigtigt give blommerne et hurtigt opkog i lagen, så kan de bruges et par timer efter, men det er langt at foretrække at gemme dem i dit forrådslager.

Maria Mosekjær
Maria Mosekjær
Jeg brænder for at lave mad og blive ved med at udvikle nye retter. Der er i dag mange måder at lave mad på - min filosofi er, at god mad er lavet fra bunden af friske råvarer. Opbygningen af Maria's Deli har været en god rejse, og jeg lærer hele tiden noget nyt, både om mad, ledelse og det at drive forretning.